
9. Lang of te lang nadenken 

 

Een groot misverstand is dat velen menen dat een speler niet meer mag 

bieden na lang nadenken door zijn partner. Dat is absoluut niet waar.  

Je krijgt uitleg aan de hand van enkele voorbeelden. 

 

Hoe lang mag je nadenken tijdens het bieden? 

Hieromtrent bestaat er geen regel. Bridge is een denksport en nadenken 

mag. Je mag nadenken zolang je dat nodig acht.  

 

Wat is het gevolg voor de andere spelers als je lang nadenkt? 

Je geeft door het langer dan normaal nadenken extra informatie zowel aan 

je partner als aan de tegenspelers: “oei, hij twijfelt of hij wel of niet nog 

zal bieden- of – misschien is ie sterk en weet niet goed wat te bieden- of- 

hij wil misschien doubleren…. 

 

Wat te doen met die extra informatie? 

Je partner mag daar geen gebruik van maken. Een bieding die hij normaal 

niet zou doen, mag door het nadenken van de partner niet ineens wel 

worden gedaan.  

De tegenspelers mogen daar wel gebruik van maken. 

Eventuele conclusies die de tegenspelers maken zijn wél voor eigen 

rekening. 

 

Als er lang nagedacht is, mag je partner dan nog bieden? 

Jazeker. De bieding gaat gewoon verder. 

 

Voorbeeld 1 

N         O         Z         W 

1♥       pas      2♥       2♠ 

…pas   pas      3♥ 

Noord denkt in de tweede biedronde lang na en past dan toch. Hiermee 

vertelt Noord dat hij toch wel sterker is dan 12 of 13 HP? – of – misschien 

heeft hij een speciale verdeling? – of – hij heeft een aantal schoppen 

tegen?…. Het kan van alles zijn. 

Als Zuid nu 3♥ biedt mag dat niet gebeuren op grond van de het lang 

nadenken van Noord. Als Zuid duidelijk overwaarde heeft ten opzichte van 

zijn eerdere 2♥ bod (of hij herwaardeert zijn kaarten door 

het ♠ volgbod), dan zou hij ook 3♥ hebben geboden zonder dat Noord 

lang zat na te denken. Hier is op zich niets mis mee.  



Op het moment dat Zuid met 2♥ zijn kaarten heeft verteld en geen extra 

overwaarde heeft om 3♥ te bieden, dan is Zuid in overtreding en zal de 

wedstrijdleider het biedverloop terugdraaien naar 2♠ voor West en een 

waarschuwing geven aan Zuid. Gebeurt het nog, dan volgt er een arbitrale 

score (hierover later meer). 

 

Voorbeeld 2 

 

N        O  Z   W       

-            1♣              pas               pas 

X         ….pas            2♠                3♣ 

3♠           4♣       pas  pas 

pas 

 

Oost    West 

♠ A 8 6 5   ♠ V 

♥ A V 9 5   ♥ H B 3 

♦ A 10 3    ♦ 8 5 2 

  B 2     10 8 7 6 4 3 

Oost denkt in de tweede biedronde echt lang na en past uiteindelijk. 

Na de 2  (= zeskaart en minder dan 6 HP) van Zuid biedt West 3  

terwijl hij in de eerste ronde gepast heeft. Mag dat? 

 

Ik vroeg het aan Martijn Verstraelen, Nationaal Wedstrijdleider (Arbiter), 

en hij geeft volgende uitleg: 

Om grondig te werk te gaan heb ik even aan 3 gevorderde spelers input 

gevraagd en aan 3 beginners. 

De 3 gevorderde spelers bieden allemaal 3K. Bij de 3 beginners zijn er 2 

spelers die passen.  

In deze concrete situatie zijn er 2 verschillende mogelijkheden: 

• Als het om gevorderde spelers gaat, dan is een bod van 3K heel 

normaal en is er geen overtreding. De meeste gevorderde spelers 

weten namelijk dat in deze situatie de punten ongeveer gelijk 

verdeeld zullen zitten en 3K een goed bod is om in verdediging te 

spelen, zelfs met ongunstige kwetsbaarheid (en de singleton 

schoppen). 



• Bij beginnende spelers ligt het echter anders: dan is het helemaal 

niet evident om nog 3K te bieden. Hier is pas wél een alternatief en 

zou het 3K-bod niet toegestaan zijn. 

Conclusie: veel hangt dus af van de concrete situatie. Daarom is de enige 

richtlijn die kan meegegeven worden: bied zoals je normaal ook zou 

bieden en probeer enkel rekening te houden met wat je weet uit de 

biedingen zélf, niet uit de manier waarop het bieden is verlopen. 

Als je dat doet, zal je bieding de arbitrage ongetwijfeld doorstaan. 

 

Nog vragen? 

chris.goyens@telenet.be 

 

 

 

 

 

 

 

 


